Taikos pr. 141 Klaipėda, PC "BIG2" 8 46 256610 litaupa@balticum-tv.lt | Taikos pr.141 Klaipėda, PC "BIG2" 8 645 69988 travel@litaupa.lt |
Bulgarija
Apie šalį » | Viešbučiai » | Kurortai » | Orai» | Kelionės ir kainos» |
BENDRA INFORMACIJA APIE ŠALĮ
Geografija. Balkanų pusiasalio šalis. Tik keli šimtai kilometrų ją skiria nuo Stambulo – Turkijos miesto, kurio pusė yra Europoje, pusė – Azijoje. Šalį supa Turkijos, Graikijos ir Makedonijos kaimynystė. Dunojaus upe Bulgarija ribojasi su Rumunija, o Juodoji jūra skiria nuo Ukrainos ir Rusijos.
Plotas. 110 912 kv. km.
Sostinė. Sofija.
Klimatas. Vidutinių platumų, pereinantis iš jūrinio į žemyninį šiaurinėje ir vidurinėje šalies dalyje. Vidutinė oro temperatūra dieną vasaros metu 23-28C, jūros – 23-25C, naktimis vidutinė oro temperatūra siekia apie 16-19C. Žiemos būna šaltos ir snieguotos.
Gyventojų skaičius. 7 928 901 žmonių (2001 m.).
Kalba. Valstybinė kalba – bulgarų, raštas – kirilica. Šalyje galima susikalbėti rusų, vokiečių, anglų ir prancūzų kalbomis.
Religija. Pravoslavų – 85 %; musulmonų – 12 %; katalikų, protestantų, ir iudaizm – 3%. Bulgarijos bažnyčia yra autonominė, valdoma patriarcho.
Transportas. Visuomeninio transporto bilietai perkami autobusų stotyje arba autobuse. Visi taksi turi skaitiklius, kaina priklauso nuo paros laiko, savaitės dienos. Minimalus tarifas – 5 levai (apie 9 Lt). Taksi galima išsikviesti iš viešbučio.
Automobilių nuoma. Kurortuose galima išsinuomoti automobilius. Automobilio nuomos kaina parai nuo – 30 EUR. Lietuvos vairuotojo pažymėjimas galioja Bulgarijoje.
Nacionalinė virtuvė.
- Salotos "Šopskij" (pomidorai, agurkai, brinza (bulgariškas avies arba karvės pieno sūris), petražolės, alyvuogės);
- Giuveč (mėsos patiekalas, paruoštas su daržovėmis, bulvėmis ir rūgpieniu);
- Kebab (įvairių rūšių mėsa su daržovėmis);
- Kiufteta (kepti mėsos maltinukai);
- Miš maš (kiaušiniai su pomidorais, pipirais ir brinza);
- Musaka (malta mėsa su bulvėmis, kiaušiniais ir baklažanais);
- Sarmi (balandėliai įvynioti į kopūstų ar vynuogių lapus su mėsos ar ryžių įdaru);
- Tarator (šalta rūgpienio sriuba su agurkais, sviestu ir prieskoniais);
- Imambajaldy (baklažanai, įdaryti įvairiomis daržovėmis ar mėsa);
- Kaškava (geltona brinza);
- Banica (tešla, įdaryta brinza ir mėsa);
- Garaš (šokoladinis tortas).